A vasárnapi heves esőzésre való tekintettel az embernek (nekem) kizárólag meleg, beltéri programokhoz támad kedve. Például takaróba burkolózva könyvolvasás, habos fürdővízben ücsörgés vagy a lakás forró vaníliaillattal történő elárasztása.
Utóbbi mellett voksolva beizzítottam a sütőt.
Ezt az egyszerű kelt tésztát a svédek a délutáni kávé mellé fogyasztják. Frissen a legfinomabb, ezért miután kihűtöttem a maradék knutarokat lefagyasztottam. Ha megkívánom, csak kiolvasztok és megmelegítek egyet. Na jó, kettőt...
Hozzávalók:
200 g vajfél csésze (125 ml) cukor
fél csésze vaníliás cukor
6 csésze liszt
1 csomag (75 g) szárított élesztő
2,5 dl tej
1 kávéskanál só
jégcukor
Elkészítés:
Az élesztőt egy deci cukros tejben felfuttattam. A lisztet, a cukrot, a sót ,125 g puha (szobahőmérsékletű) vajat, a maradék tejet és az élesztőt lágy tésztává dagasztottam.Kb. háromnegyed óra alatt a duplájára kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem 180°C-ra.
A tésztát téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a maradék vajjal, megszórtam a vaníliás cukorral és feltekertem. 12 darabra vágtam, majd papírkapszlival bélelt muffinformába tettem őket. (Vághatjuk vékonyabbra is, úgy 20-24 darabot kapunk. Ekkor sütőpapírral borított sütőlemezen süssük.)
A tetejét megszórtam jégcukorral és 25-30 perc alatt megsütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése