2019. január 6., vasárnap

Svéd szendvicstorta

Fika-hangulat 1.

Svédországban igen komoly kultúrája van a kellemes hangulatú kávézásnak, amit ők "fika"-nak neveznek. Számomra nagyon szimpatikus ez a társasági összejövetel, nem kell beleszakadni, mint a magyar hagyományok szerinti vendéglátásba, ahol gyakran egy komplett vasárnapi menüvel készülnek a háziasszonyok.

Ebédelni mindenki megebédel otthon, aztán jön a közös, beszélgetés-idő a barátokkal. A svédek leggyakrabban a németekhez hasonló csepegtetős kávét fogyasztják, amiből több bögrével is meg lehet inni. A kávéhoz (jobb házaknál) felvert tejszínhab is jár.

És szinte elmaradhatatlan kellék a sütemény (kaka). Kimondottan finomak a cukrászati termékek, például a kanelbulle, ami egy fahéjas kelt tészta (a vaníliás változat receptje a blogon is megtalálható: vanilj knutar), a semla, amit tejszínhabbal töltenek vagy a punschrulle, amit marcipánnal és csokoládéval vonnak be.

Keresztanyámat idézve, az "előkelőbb" fikán szendvicstortát is felszolgálnak. Ez elég laktató, tehát előtte nem kell komolyan beebédelni. Zseniális találmány: egy többszemélyes emeletes szendvics!

A kenyérrétegeket különböző szaftos krémekkel töltik meg és kívülről is bevonják - leggyakrabban majonézzel - végül úgy díszítik fel, mint egy születésnapi tortát.
Én készítettem már tojás-, tonhal-, füstölt lazac-krémes változatot is, most pedig egy húsos verziót próbáltam ki. Mindegy, mit pakolunk bele, garantált a siker!

Hozzávalók egy 4 személyes tortához:

10 szelet szendvicskenyér, héj nélkül
én helyette a Sparban vettem egy csomagolt szendvicskenyeret (Despar Pane Per Tramezzini)

1. töltelék:

100 g füstölt tarja apróra vágva
fél lilahagyma nagyon apróra vágva
80 g krémsajt (Hajdú olaszos Joghurtsajt)
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál majonéz
bors

2. töltelék:

150 g májpástétom (borjúmájas)
2 db csemegeuborka nagyon apróra vágva
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál ketchup
2 evőkanál tejföl
bors

Díszítés

1 dl majonéz
1 dl tejföl

Tetejére

vékonyra szeletelt kígyóuborka
vékonyra szeletelt sonka
vékonyra szeletelt sajt
olajbogyó

1. Keverjük össze az első töltelék hozzávalóit.
2. Keverjük össze a második töltelék hozzávalóit.
3. Tegyél 2×2 szelet kenyeret szorosan egymás mellé egy tálcára (vagy egy szelet Tramezzinit).
4. Kend meg az első töltelék felével, majd fedd le egy újabb réteg kenyérrel. Jöhet a második töltelék fele, majd újabb sor kenyér. Addig rétegezzük, míg elfogynak a hozzávalók. Érdemes előző nap elkészíteni és frissen tartó fóliába csomagolva eltenni a hűtőbe másnapig. Így sokkal jobban összeérnek az ízek.
5. Tálalás előtt egy órával keverjük össze a majonézt a tejföllel, majd vonjuk be vele a torta tetejét és oldalát.
6. Díszítsük fel mint egy tortát! Tehetünk rá rózsa alakúra csavart sonkát, sajt tekercseket, felezett szőlőszemeket, olajbogyót, uborkakarikákat, koktélparadicsomot, csírákat, madársalátát. Csak a fantázia szab határt! Na jó, arra azért ügyeljünk, hogy a dekoráció egymással és a töltelékekkel is harmonizáljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése