Fika-hangulat 1.
Svédországban igen komoly kultúrája van a kellemes hangulatú kávézásnak, amit ők "fika"-nak neveznek. Számomra nagyon szimpatikus ez a társasági összejövetel, nem kell beleszakadni, mint a magyar hagyományok szerinti vendéglátásba, ahol gyakran egy komplett vasárnapi menüvel készülnek a háziasszonyok.Ebédelni mindenki megebédel otthon, aztán jön a közös, beszélgetés-idő a barátokkal. A svédek leggyakrabban a németekhez hasonló csepegtetős kávét fogyasztják, amiből több bögrével is meg lehet inni. A kávéhoz (jobb házaknál) felvert tejszínhab is jár.
És szinte elmaradhatatlan kellék a sütemény (kaka). Kimondottan finomak a cukrászati termékek, például a kanelbulle, ami egy fahéjas kelt tészta (a vaníliás változat receptje a blogon is megtalálható: vanilj knutar), a semla, amit tejszínhabbal töltenek vagy a punschrulle, amit marcipánnal és csokoládéval vonnak be.
Keresztanyámat idézve, az "előkelőbb" fikán szendvicstortát is felszolgálnak. Ez elég laktató, tehát előtte nem kell komolyan beebédelni. Zseniális találmány: egy többszemélyes emeletes szendvics!
A kenyérrétegeket különböző szaftos krémekkel töltik meg és kívülről is bevonják - leggyakrabban majonézzel - végül úgy díszítik fel, mint egy születésnapi tortát.
Én készítettem már tojás-, tonhal-, füstölt lazac-krémes változatot is, most pedig egy húsos verziót próbáltam ki. Mindegy, mit pakolunk bele, garantált a siker!
Hozzávalók egy 4 személyes tortához:
10 szelet szendvicskenyér, héj nélkülén helyette a Sparban vettem egy csomagolt szendvicskenyeret (Despar Pane Per Tramezzini)
1. töltelék:
100 g füstölt tarja apróra vágvafél lilahagyma nagyon apróra vágva
80 g krémsajt (Hajdú olaszos Joghurtsajt)
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál majonéz
bors
2. töltelék:
150 g májpástétom (borjúmájas)2 db csemegeuborka nagyon apróra vágva
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál ketchup
2 evőkanál tejföl
bors
Díszítés
1 dl majonéz1 dl tejföl
Tetejére
vékonyra szeletelt kígyóuborkavékonyra szeletelt sonka
vékonyra szeletelt sajt
olajbogyó
1. Keverjük össze az első töltelék hozzávalóit.
2. Keverjük össze a második töltelék hozzávalóit.
3. Tegyél 2×2 szelet kenyeret szorosan egymás mellé egy tálcára (vagy egy szelet Tramezzinit).
4. Kend meg az első töltelék felével, majd fedd le egy újabb réteg kenyérrel. Jöhet a második töltelék fele, majd újabb sor kenyér. Addig rétegezzük, míg elfogynak a hozzávalók. Érdemes előző nap elkészíteni és frissen tartó fóliába csomagolva eltenni a hűtőbe másnapig. Így sokkal jobban összeérnek az ízek.
5. Tálalás előtt egy órával keverjük össze a majonézt a tejföllel, majd vonjuk be vele a torta tetejét és oldalát.
6. Díszítsük fel mint egy tortát! Tehetünk rá rózsa alakúra csavart sonkát, sajt tekercseket, felezett szőlőszemeket, olajbogyót, uborkakarikákat, koktélparadicsomot, csírákat, madársalátát. Csak a fantázia szab határt! Na jó, arra azért ügyeljünk, hogy a dekoráció egymással és a töltelékekkel is harmonizáljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése