2014. október 8., szerda

Amuse-bouche: füstölt lazackrémes burgonyapogácsa

A burgonyapogácsa anyukám specialitása. Főleg tél végén-tavasz elején készített ilyesmit, mikor a régi krumplit el kellett használni. Én a maradék krumplipüréből szoktam csinálni, simán tejföllel, sajttal is isteni!
Welcome-fogásként fejenként 3-3 kis pogácsa került a tányérokra. Száraz pezsgőhöz tökéletes. Hasonlóan az orosz blinihez kínálhatjuk sima tejföllel és kaviárral is.

Hozzávalók:

3 közepes burgonya
tej, vaj
só, bors
liszt
kevés olaj a sütéshez

100 g füstölt lazac
75 g fetasajt (nem túl sós, mert elnyomja az ízeket!)
3-4 evőkanál tejföl
bors
kapor
pár csepp citromlé vagy aprított citrom

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és még melegen összetörjük. Tej és vaj hozzáadásával egy szilárdabb állagú pürét készítünk, amit borssal ízesítünk.
Ha eléggé sós vízben főztük, akkor utólag már sózni nem szükséges. Kóstoljunk!
Annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy jól gyúrható, lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Ez főképp a burgonya fajtájától és korától is függ, a régi krumpli kevesebb lisztet igényel.
Kis pogácsákat formázunk belőle, és kevés olajban kisütjük őket.

A lazacot felaprítjuk, összekeverjük a fetával, a tejföllel, és ízesítjük borssal, kaporral, citrommal. A pogácsák tetejére kanalazzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése