Igazi ízkavalkád, ráadásul a színe is elbűvölő: szép őszi meleg sárga.
Azoknak is ajánlom, legalább egy kóstolás erejéig, akik hozzám hasonlóan nem rajonganak a sült tökért. Lehet, hogy ez megváltoztatja a véleményüket!
Hozzávalók:
1 sonkatök vagy más sütőtök2 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
1 chilipaprika
1 evőkanál vaj
húsleveskocka vagy alaplé
só, bors
kakukkfű, őrölt kömény
szerecsendió
petrezselyem
1-1,5 dl tejszín
néhány szelet füstölt sonka
sült tök |
Elkészítés:
A tököt alaposan megmostam, félbe vágtam, kikapartam a magjait. 200°C-os sütőben kb. 1,5 óra alatt puhára sütöttem.A hagymát és a chilipaprikát felaprítottam, utóbbiból a magokat kiszedtem előtte.
A krumplit elnegyedeltem. Vajon megpároltam a hagymát, a chilit, rádobtam a kakukkfüvet, végül a burgonyát és felöntöttem vízzel. Alaplé híján beledobtam egy leveskockát.
Sóval, borssal, köménnyel és aprított petrezselyemmel ízesítettem, majd puhára főztem a krumplit.
A fazekat lehúztam a tűzről, belekanalaztam a tök húsát (néhány szelet kivételével, mert azt félretettem a tálaláshoz). Botmixerrel pürésítettem. Néhány csepp citromlevet adtam hozzá, majd belekerült a szerecsendió is.Végül felöntöttem tejszínnel és összeforraltam.
Tálalásnál megpirított füstölt sonka és egy-egy szelet tök került a tányér közepére, erre szedtem rá a levest. Akkor igazán finom, ha a sonka kellőképpen sós, így ellensúlyozza a sütőtök édességét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése