2019. január 7., hétfő

Galette des rois

Fika-hangulat 2.

A svéd szendvicstortát ez a francia ünnepi édesség követte. A "királyok süteménye" Vízkereszt napján készül és a háromkirályokat köszönti.
Finom mandulakrémmel (frangipán) töltött ropogós leveles tészta. Hagyományosan egy apró figurát rejtenek bele és aki megtalálja, az lesz a nap királya vagy királynője.

Én ezt az lépést kihagytam, hiszen nálunk mindenki királylány a maga módján. 😍

A stratégiai megbeszélésen is túl estünk, kisorsoltuk a vacsorák sorrendjét.
1. Eszter, a belga vacsorával
2. Nelli, a magyar konyha finomságaival
3. Dóri, az olasz ízekkel
4. Noémi, az egzotikus thai fogásokkal
5. Nóri, a spanyol gasztronómia rejtelmeinek feltárásával.

Úgy néz ki, február végén-március elején indul a buli! Addig lesz időnk tervezgetni, inspirációkat és recepteket gyűjteni vagy akár próbafőzéseket csinálni.

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
100 g darált mandula
100 g puha vaj
100 g cukor
1 tojás
1 kávéskanál mandulaaroma
1 kávéskanál rum
1 evőkanál cukrozott narancshéj
csipet só

1 tojás sárgája
1 evőkanál tej

1. Nyújtsuk ki a leveles tésztát és osszuk két részre. A klasszikus torta kerek, ha ilyet szeretnénk, szúrjunk ki két kör alakú tésztaformát. Én egyszerűsítettem és meghagytam téglalap-alakúnak a tésztát. Az egyik tésztalapot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
2. A vajat keverjük ki a cukorral és a csipet sóval, adjuk hozzá a tojást, az ízesítőket és a darált mandulát.
3. A tojás sárgáját lazán verjük fel a tejjel és az alsó tésztalap szélét 2 cm szélességben egy kenőtoll segítségével kenjük meg vele.
4. A frangipán krémet oszlassuk el a tésztán úgy, hogy a tojással lekent szélet szabadon hagyjuk.
5. Fedjük be a másik tésztalappal. A széleket 2 centinként vágjuk be, a tetejét pedig késsel óvatosan díszítsük meg. Nem kell bevagdosni, elég csak rákarcolni a mintát.
6. Tegyük fél órára hűtőbe pihenni, közben melegítsük fel a sütőt 230°-ra.
7. Süssük aranybarnára a süteményt (nagyjából 20 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése