2014. november 5., szerda

Csokoládé-semifreddo őszi gyümölcsvariációval

Ezt a csokoládékrémet J. Oliver első szakácskönyvéből vettem. Ezzel bárkit levehetünk a lábáról, aki szereti a csokoládét. (Aki nem, azt nem is érdemes...)
Évszak szerint is remekül variálható, akár egy csipetnyi fűszerezéssel vagy a mellé kínált gyümölcsökkel. Az ősz legjellemzőbb három gyümölcse került nálam terítékre, három különböző formában. A szilva húsát kicsomagoltam a kemény héjból és gyors, könnyű lekvárt készítettem belőle, a körtét megkaramellizáltam, a muskotályos szőlő pedig maradt nyersen.

Hozzávalók:

200 g jó minőségű étcsokoládé
70 g vaj
2 tojás
csipet só
2 evőkanál porcukor
3 dl tejszín
konyak

4 tojásból piskóta
4 szilva
vaníliás cukor
őrölt fahéj
rosé
porcukor

3 vilmoskörte
vaj
cukor

szőlő

Elkészítés:

Előző nap, de a találás előtt minimum hat órával készítsük el a csokoládékrémet.
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét és a vajat, majd langyosra hűtjük. A tejszínt a porcukorral lágy habbá, a tojásokat a csipet sóval felverjük. Összeforgatjuk a csokoládét, a tejszínt, a tojást és egy löttyintésnyi konyakot.
Kis poharakba porciózzuk és alaposan lehűtjük.
Díszítésnek csokoládéleveket készítettem. Ehhez megolvasztottam az étcsokoládét egy picike olajjal, majd a megmosott, ehető levelek (pl. citromfű) fonákjára kentem ecsettel. Azért a fonákra, mert ott élesebb és szebb az erezet. Lehűtöttem, majd óvatosan lehúztam a levelet a csokiról.

A szilvát meghámoztam, kimagoztam, majd összeforraltam a vaníliás porcukorral, a fahéjjal és egy kevés roséval.
A piskótából nagy pogácsaszaggatóval köröket szúrtam ki, megkentem a szilvával, rátettem egy újabb kört, és kívül is beborítottam vele. A porcukor tálalás előtt került rá.

A körtét meghámoztam, négyfelé vágtam és kiszedtem a magházát. A cukort aranybarnára olvasztottam, majd hozzáadtam a vajat, és megforgattam benne a körteszeleteket. Tálalásnál csurgassuk rá a maradék karamellt.

Minden tányérra került egy pohár csokoládékrém, egy szilvatortácska, néhány szelet körte és egy kis fürt szőlő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése